tisdag 10 november 2009

Dags att lämna Borgå

Ytterligare några "systerkyrkor" försöker läxa upp Svenska kyrkan efter äktenskapsuppdateringen. Dagen skriver om den stora oro som de baltiska lutheranerna uttrycker.

Att man protesterar mot det nya äktenskapetsbeslutet är en sak. En annan är detta:
De anglikanska kyrkorna som ingår i Borgå accepterar inte heller öppet homosexuella biskopar och har ett moratorium mot biskopsvigningar av personer som lever ihop med en partner av samma kön.
Den här protesten är inte acceptabel och "systerkyrkorna" måste nu tilltalas med sträng ton och uppmanas att upphöra med förföljelsen av sina homosexuella medlemmar och funktionärer. Att se i övrigt hedervärda kyrkosamfund gegga runt i sitt eget stinkande tanketräck på detta sätt är oerhört pinsamt.

Svenska kyrkan bör överväga vad ekumeniken egentligen är värd. Om Borgå-gemenskapen ska bidra till att man kvarstår i ondskan i stället för att man lämnar den, är det dags att gå. Eller finns det hopp om att man kan förändra de elaka syskonen genom att kvarstå?

4 kommentarer:

  1. Det komiska är ju dock att vår Ärkebiskop lovade att detta beslut inte kommer att anstränga ekumeniska relationer någon märkningsvärt.

    Om vi lämnar allt ekumeniskt sammanhang blir snart Svenska Kyrkan bestraktad som en kristen sekt av de flesta andra kyrkor. Alltså inte i "världslig" mening, där det typ betyder sammanhang med destruktiv kontroll, utan i kristen mening, alltså i samma kategori som Mormoner, Jehovas Vittnen och (gränsfallet) Sjundedagsadventisterna.

    Jag hoppas att det är den utvecklingen man siktar på, för annars blir nog alla besvikna i slutändan...

    SvaraRadera
  2. Det är ganska ointressant för en kyrka som vet att man gör det rätta, om andra anser att man är en sekt.

    SvaraRadera
  3. Alltså precis så som man resonerar inom alla andra sekter...
    /JH

    SvaraRadera
  4. JH,

    Jaha? Och därför skulle man men glädje omfamna och vid sin barm nära det som uppenbarligen kommer snutet ur djävulens näsa - homofientligeten. För att andra vill?

    Nädu - bättring!

    SvaraRadera