onsdag 27 maj 2009

Coola Dag går i fällan

Det bästa receptet på den perfekta kyrkliga blandningen av galla och magsyra, sitter prästen Dag Sandahl på. Bara han kan konservativ-ryta med trovärdighet. Bara han får den sedvanlig kverulansen att verka relevant. Och jag menar det.

Alla konservativa svenskkyrkliga prästsnubbar vill ju vara Dag. Många försöker vara som han; många gnäller och klagar och vill vrida klockan tillbaka till tiden då människan visste mindre om sig själv och sin omvärld. Men ingen lyckas vara lika cool. Och jag menar det också. Ta bara SVT:s Existens härom veckan. Eller varje gång han nämner ärkebiskopen. Cool överallt. Till och med hans mustasch.

Men inte ens han undgår fällan. Fariséfällan. Den som alla kyrkokverulanter sätter foten i när de har bråttom att falla sina meningsfränder i smaken. Han dömer ut de homosexuella. Särskilt om de nu har blivit biskopar, som Eva Brunne. I Dagen luftar han konspirationsteorin om att det är QX (!) och RFSL som bestämmer Svenska kyrkans agenda. I artikeln säger han:

Hela homoagendan styr oss ut i eländet. Vilka är det som ropar högst? Det är QX och RFSL i Stockholm. Någon annan skriver agendan och de snälla kristna följer den.

Man rodnar.

Det är fel hur de än vänder sig. Hela deras eventuella trovärdighet rasar. Det är inte coolt, inte ens när annars coola Dag gör det. Och jag menar det.

12 kommentarer:

  1. Vad fixerad du är i ditt skrivande med att lyfta fram homoaspekter visavi kristenheten.

    Ensidighetens mantra i olika tappningar...
    //
    Nils

    SvaraRadera
  2. Åh vad de är fixerade vid sex! Har de glömt bort kärleken?

    //hilma

    SvaraRadera
  3. Hej, Nils!

    Det man anser vara viktigt lyfter man också fram. Gissa om det kommer mera!

    Och med lite illvilja kan man gott kalla det: "Ensidighetens mantra i olika tappningar..."

    SvaraRadera
  4. Hej, Hilma!

    Kärleken är dessvärre inte det enda som glöms bort...

    SvaraRadera
  5. Ja, för inga kristna kan ju tänka själva utom Dag och hans flock...

    SvaraRadera
  6. Men vet ni vad: många konservativa kristna (dit jag nog får räkna mej) skulle ha reagerat ännu starkare mot Hans Ulfvebrand. Vid det här laget är hans Spong-sympatier och Spongs lovord om honom kända i breda lager, liksom hans upprepade inbjudningar av Spong hit till Sverige (nu senast till Ulfebrands Sofia förs. 17-19 april). Det som absolut är tråkigt - där håller jag med dej Gregorius om att Dag "går i fällan" - är att kommentarerna till Brunne sällan handlar om teologi (ÄR hon mer avståndstagande till Spong än Ulfvebrand är?) utan mest om hennes läggning eller närmare bestämt samliv. Både sexism och homofobi avslöjas utan tvekan i somliga - inte alla - negativa kommentarer på nätet. (Man KAN vara negativ till Eva Brunnes teologi inkl. äktenskapssyn utan att vara homofob).

    Det FINNS faktiskt högkyrkliga - nu vet jag i.o.f.s. inte om det gäller Dag Sandahl - som öppet visat att de hellre skulle se Ulfvebrand som biskop (d.v.s. kunna betrakta honom som biskop). På vilka grunder skulle jag då vilja veta? För att han har snopp? För att han är hetero?

    SvaraRadera
  7. "Man KAN vara negativ till Eva Brunnes teologi inkl. äktenskapssyn utan att vara homofob"

    Absolut! Jag är själv inte alldeles positiv till det jag har hört om hennes teologi.

    Man ska inte heller glömma att det finns högkyrkliga som varken fäster sig vid kön eller läggning och ändå tror fullt och fast på Jesus Kristus i enlighet med den apostoliska trosbekännelsen.

    SvaraRadera
  8. Det är lite pest eller kolera när svenska kyrkan skall välja biskop. Följer hon sina samtida kommer man inte behöva hänvisa till någon form av sexualitet, samlevnad eller kön, hon kommer att få folk att ta sig för pannan på egna meriter. Låt oss då hoppas att så inte är fallet. Det hade varit kul om en öppet homosexuell kvinna kunde slå de konservativa på fingrarna med en ordentlig ortodox och katolsk (i sina ursprungliga bemärkelser) teologi, vilket hon borde kunna göra om hon som Åke Bonnier säger är grundad i en djup andlighet och teologi. Blir man väl vald till biskop ger jag det dock inte så goda odds.

    SvaraRadera
  9. Dag Sandahl anser jag vara en god präst.
    Han har däremot inte förklarat tydligt varför han inte kan samarbeta under nattvarden med präster som är kvinnor. En klar brist anser jag.Frimodig kyrka skulle nog tjäna på att tolka om.

    SvaraRadera
  10. Tar det aldrig slut med den sexuella läggningen (homo)som infiltreras och exponeras i alla sammanhang. Gud och jag gråter!
    /hetrosexuell kvinna

    SvaraRadera
  11. Nej, "hetrosexuell kvinna", det tar aldrig slut. Du och din gud må gråta hur mycket ni vill.

    Bättre för er båda vore förstås att ni lärde er leva med den verklighet som finns runt om er. Den homosexuella människan kommer inte att försvinna.

    SvaraRadera
  12. Haha, fast vänta nu? "Hetrosexuell kvinna" - jag tror att alla är överens om att det vore skönt om sexualiteten (och könet, för den delen) kunde sluta exponeras. Låt Eva Brunne vara biskop med fler styrkor än sin fitta och sin fru. Problemet är att man ibland måste belysa saker för att de ska få vara oviktiga. Komplext.

    SvaraRadera