tisdag 12 maj 2009

Delaktighet i våldet

RFSL:s ordförande blev nyligen misshandlad i Moldavien. Sören Juvas har en kraftfull stämma och en vass tunga. Men det kunde varit någon annan. En som inte kan tala för sig.

I den mån detta är våld mot en människa för att han är homosexuell – låt inget tvivel råda: All homofientlighet har del i detta våld.

Att den homofientliga delen av svensk kristenhet inte tydligt nog tagit ta avstånd från våld och övergrepp mot homosexuella är en tung kvarnsten om halsen på samma kristenhet. Man har genom sin opinionsbildning del i våldet – det fysiska, det psykiska, det sociala. Detta förpliktigande faktum ligger som ett grått töcken mellan betraktaren och det eventuellt goda som görs i olika sorters församlingar runt om i Sverige. Insikten om det egna ansvaret, verkar vara en hägring i fjärran...

4 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Skall länka till det inlägget.

    SvaraRadera
  2. "homofientlig" - ???
    Är det att vara negativ till samkönat äktenskap, att se homosexuell aktivitet som synd liksom heterosexuella handlingar utanför äktenskapet? Eller vad är det?
    Det är alltid besvärligt när man använder benämningar som mer blir invektiv än beskrivande.
    Detta inte sagt som något som helst försvar för någon som helst våldsutövning mot vem det vara må.

    SvaraRadera
  3. Homofientlighet är enligt den definition jag själv följer, fientlighet mot homosexualitet, homosexuella, men är även applicerbart på bi- och transexuella personer.

    Du frågar: "Är det att vara negativ till samkönat äktenskap, att se homosexuell aktivitet som synd liksom heterosexuella handlingar utanför äktenskapet?"

    Svaret är tveklöst: JA! Det är exempel på homofientlighet. Det är således inte ett invektiv, utan en deskriptiv benämning på ett fenomen eller ett förhållningssätt.

    Tidigare användes oftare ordet homofobi. Jag menar att 'homofientlighet' är ett mer användbart uttryck, men att homofobi (vilket jag tolkar som mer eller mindre känslomässigt betingad skräck mot HBT-fenomen) kan vara ett motiv till homofientliga yttringar.

    Homofientlighet måste inte vara våldsam, men den är nästan undantagslöst av kränkande natur gentemot HBT-personer.

    Jag hoppas att denna text lindrat besvärligheten något.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är ju inte enbart fysiskt våld som kan göra ont och såra, utan även ord. Och ord i sin tur kan vara utgångspunkten för fysiskt våld, som Gregorius Rex skriver. Förutom när det gäller homosexualitet, ser man det vid t ex främlingsfientlighet.

    SvaraRadera