fredag 19 mars 2010

Det evangelikala hotet mot samhället

Det finns en antigayagenda i de evangelika kyrkorna - även i Sverige.

Se klippet nedan - det krävs inte mycket skarpsinne för att genomskåda lögnerna och den ondskefulla retoriken - och ställ dig frågan: Är det så här vi vill ha det?



Tipstack till den skarpsinniga bloggen Religiovakt.

Relaterat: Dagen

4 kommentarer:

  1. Lämnade en kommentar som försvann.Försöker igen. Inslaget ska ses som kritik mot den amerikanska kristna högern och inte som omsorg om homosexuella afrikaner.

    Frågan "Är det så här vi vill ha det?" är av flera skäl fel fråga. För det första har amerikanska kristna ledare inte så stort inflytande över människor i Uganda att de har påverkat landets lagstiftning.

    Jag är evangelikal och inte en själ jag känner bland andra evangelikala önskar sin homosexuella nästa något ont. Absolut inte. Jag finner det helt otroligt att ett stort evangelikalt inflytande i samhället skulle leda till straff för homosexuella.

    För det andra är Ugandas lag anpassad efter Ugandas situation. Udrag ur ett brev från en ugandamissionär där han förklarar en del av bakgrunden:

    "Sodomy is promoted by traditional healers, witchdoctors, as a way of curing AIDS. Homosexuality is used as a recruiting tool to lure young boys into receiving financial gain. Homosexuality is used as a manipulation to keep young boys and girls as slave labor, they don't leave or tell for fear of being shunned by the community. Homosexuality is used in traditional rituals and in some cases ends in sacrificial offering of the victim. While in other places homosexuality is promoted as a lifestyle choice, here it is used as a way to manipulate and control others for personal gratification. And the targets are the youth in this country."

    Mer finns att läsa här http://news.awmi.net/home/2010/2/4/clarification-of-ugandas-anti-homosexual-law.html

    Det finns naturligtvis massor att säga om lagen, för och emot, men vi ska passa oss för att skrika om hatlagar mot homosexuella för lagen handlar inte om män som blir kära i män eller kvinnor som blir kära i kvinnor. Den handlar om människor, unga människor och barn, som blir utnyttjade och om spridningen av AIDS.

    SvaraRadera
  2. Marie,

    Tack för din kommentar. naturligtvis har jag en hel del invändningar inför det du skriver.

    1. Frågan "Är det så här vi vill ha det?" är självfallet ställd för att hårddra, men det gör den inte mindre relevant. Om samma sorts krafter släpps lösa i Sverige - och det finns alltså en evangelika grogrund för detta - vad får vi då? Frågan är viktig i en demokrati som har inneboende sammanhang likt de evangelikala.

    " inte en själ jag känner bland andra evangelikala önskar sin homosexuella nästa något ont"

    här uppstår ju ett vanligt problem. Att säga att man inte VILL något ont - och samtidigt bedriva ideologi i tanke och gärning som innebär att man GÖR något ont. Jag gissar att du som varande evangelika skriver under på påståendet att homosexualitet är synd. Denna vansinneslögn, vanligtvis byggd av långsökta antagenden utifrån ett fåtal vaga bibelord, skapar lidande för den homosexuella männiksan och ingenting annat.

    Hur många homosexuella har inte förtryckts i svenska frikyrkoförsamlingar genom tidern? Hur många har man inte drivit till psykisk sjukdom och självmord? (du skall - som bekant - icke dräpa)

    I Ugandas situation skapa kaos och hat mot homosexuella. Homofobi finns överallt - i Sverige också. Den kan botas genom upplysning. Men om kristna kommer och predikar det falska evangelium som innebär att homosexuella förföljs i samhället, då frodas homofobin istället. Och frågan blir alltmer aktuell: Är det så vi vill ha det?

    SvaraRadera
  3. Oj, detta va intressant, din blogg alltså! Jag är själv kristen, evnagelisk-kristen om man nu vill.. Brottas med frågor om homosexualitet, synd, inte synd mm.. Har inte kommit till något ståndpunkt, men det skulle vara roligt att veta mer. Är inte ute efter debatt, men gärna samtal och förståelse. Du får gärna maila mig, så slipper vi mecket med komentarer; nygren.joakim@gmail.com.

    Gud välsigne dig, Frid!

    SvaraRadera
  4. Om man som Marie påstår i Uganda vill undvika sexuellt utnyttjande och våldtäkter så kan man stifta lagar mot detta. Inte mot homosexualitet. Annars borde man i konsekvensens namn stifta lagar mot heterosexualitet om man vill markera mot mäns sexuella utnyttjande av kvinnor, som är ett betydligt vanligare problem i världen, och förmodligen även i Uganda...

    SvaraRadera