fredag 5 november 2010

En särskild plats i helvetet

"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra", säger ju det välbekanta uttrycket.

Apropå en nyligen uppvaknad kvinnoprästdebatt i Linköpings stift, kan jag inte låta bli att fundera över huruvida det finns en särskild avdelning på den där särskilda platsen i helvetet för kvinnliga präster som inte hjälper sina kvinnliga kollegor, blir en del av ett härskarspråk mot dem eller rent av hugger dem i ryggen. Kanske också en specialinhängad för de kvinnliga präster som är så konservativa att de egentligen inte borde vara präster själva, eller kanske bara hett önskar att de vore män...?

Jo så måste det vara.

Några som skrivit om detta ämne är M. Elisabeth och M. Miriam.

7 kommentarer:

 1. Och tänk jag som har pratat med barnen på söndagsskolan idag, om att vi alla har en särskild plats hos Gud, utifrån Jesu ord "I min faders hus finns många rum..." Men det finns visst många run i helvetet också. Idag läser jag f ö på en blogg att jagtill hör ett litet gäng som ägnar sig åt kättarjakt. Är kättare lovliga så här års?

  SvaraRadera
 2. Det är nog säsong för kättare året runt. Åtminstone i vissa stift...

  SvaraRadera
 3. Jag har inget annat nomen än mitt eget.

  Och som en av Uppsala Stifts och Domkyrkoförsamlings främsta lekmaän säger jag:
  - Ni kommer alla att ses i himmelen vid den yttersta domen. Och det kommer att bli en fest, vida överstigande den i Kapernaum!

  SvaraRadera
 4. Skämt åsido, för detta är verkligen inget att skämta om, så har jag aldrig riktigt köpt den där "särskild plats i helvetet"-tanken oavsett i vilket sammanhang den yttras. Och om det nu skulle finnas rum i helvetet så är det inte vår sak att sköta reservationerna. Jag håller fast vid Jesusorden om många rum i Faderns hus istället.

  SvaraRadera
 5. Hej "Gregorius"!

  Är du som ryktet säger identisk med prästen Tomas Holdar?

  SvaraRadera
 6. "Anonym".

  Min identitet är ovidkommande.

  SvaraRadera
 7. En intressant tes säger att man får det öde man förtjänar i enlighet med sin tro :-)

  SvaraRadera