fredag 14 januari 2011

Det osar svin

Och oset drar in från Etiopien.

Mekane Yesus-kyrkan kallas en systerkyrka till Svenska kyrkan. Men så här beter sig inte ett syskon. Så här beter sin en ogin, ingift avlägsen släkting eller en sinnesjuk granne. Och Mekane Yesus-kyrkan måste nu behandlas därefter. I stället för att låta Svenska kyrkans beslut i äktenskapsfrågan vara en inre angelägenhet, kan man inte avstå från att visa upp sin usla människosyn och homofientlighet. Nu måste band klippas, relationer avslutas och eventuella ekonomiska bidrag dras in och krävas tillbaka.

Svenska kyrkan borde visserligen ha avsagt sig vigselrätten när man inte kunnat garantera att samtliga dess tjänstemän (prästerna) varit kompetenta nog att förvalta vigselrätten, men det vittnar åtminstone om en människosyn som begriper det enkla faktum att homosexuella är verkliga människor, fullvärdigt jämlika med heterosexuella som söker sin livskamrat och vill ha möjlighet att manifestera sin kärlek i äktenskapets form. Detta är idag en juridisk verklighet i Sverige - civilisationen seger över det barbari som odlas av enskilda och kyrkliga samfund världen över och i Sverige - nota bene! - även 2011!

Svin osar det även om de som skyndar till Mekane Yesus-kyrkans försvar i Sverige. Somliga kyrkopolitiska partier, som gjort den andliga självtillräckligheten till sin norm om än i den förmenta fromhetens dräkt, verkar tycka att det är rimligt att främlingar ska få sin vilja fram i kyrkans inre affärer.

Den verkliga synden ligger hos den som inte drar sig för att genom sin propaganda, verka för opinionen mot HBTQ-personer i vårt samhälle och alltså därför bidrar till det hat, våld och lidande som HBTQ-personer måste utstå i vårt samhälle. Att bidra till att en annan människa tar sitt liv eller blir mördad, är att ha blod på sina händer.

Det osar således svin även från vissa platser i kyrkomötet.

Uppdatering: Ärkebiskopens svar.

5 kommentarer:

 1. Ja, för Mekane Yesus-kyrkan kan ju inte ha rätt - eller? Det är intressant att beskriva det nämnda politiska beslutet som en civilisationens seger över barbari eftersom liknande tankegångar ibland präglade missionen till Afrika. Afrikakyrkans protest kan, som en tankelek, ses som en typ av civilisationsreaktion i respons, och mer specifikt en kritik av den västerländska kyrkans anpassning till den moderna västerländska kulturen. Det finns  nämligen en kristen ordning för äktenskapet och det är den afrikakyrkan försvarar. Likväl lider denna ordning, precis som mycket annat i den kristna religionen, smälek i det moderna västerländska samhället.

  SvaraRadera
 2. Funderar,

  Nej, Mekane Yesus-kyrkan har givetvis fel i sitt agerande.

  Det hela handlar inte i grunden om äktenskapet i sig, utan om synen åå den homosexuella människan. Hade man insett det enkla och uppenbara faktum att Bibeln inte syndbelägger homosexualitet och insett att traditionen haft ett ruttet inslag och måste ändras utifrån den kunskap människan har idag, vore enkönade äktenskap inget problem.

  Nu hatar man homosexuella och kan begå vilka vederstyggligjeter som helst i de teologiska spetsfundihhetenas namn. Mekane Yesus-kyrkan måste nu tillrättavisas och det strängt och med rotting i hand. Så som man bäst piskar fariseen ur den 'klassiskt kristne'.

  Det är varje svensk kristens plikt att lämna homofientligheten och sluta förfölja homosexuella med den fula försåtlighet och oförskämdhet som de konservativa kristna uppvisar idag.

  SvaraRadera
 3. Jag är konservativ och älskar homosexuella. Jag är katolik och anser som katekesen.se skriver 2357;

  "Man skall ta emot dem med respekt, medlidande och finkänslighet. Varje tecken på orättfärdig diskriminering när det gäller dessa människor skall undvikas. Dessa personer är kallade att förverkliga Guds vilja i sitt liv, och om de är kristna är de kallade att med Herrens offer på korset förena de svårigheter de kan råka ut för på grund av sin läggning."

  Dock delar jag Mekane Yesus-kyrkans kritik. SveK har svikigt sin Herre och Kyrkans urgamla tro. Tur att jag gått ur eländet...

  SvaraRadera
 4. Anorzzz, intressant att du delar dessa ord ur katolska kyrkans katekes. Varför inte allt det andra den säger om homosexuella? Varför citerar du inte det?

  SvaraRadera