fredag 7 maj 2010

En sund tro behöver inte bränna andras tro

Så träder förtryckets korpraler ut och vill stoppa meningsmotståndare. Bokbålet - en symbol för åsiktsförtrycket, diktaturen och ofriheten - är vad man säger sig vilja ha. Dagen skriver om saken här.

Detta har en grund: Rädslan.

Bara en rädd och otrygg människa kräver bokbål. Och rädslan kan leda människor till de mest bisarra handlingar.

En sund tro på Jesus Kristus, behöver aldrig, aldrig, ALDRIG kräva sådant som bokbål. Bara en rädd, otrygg, sjuk och förvrängd tro gör det.

Gud bevare oss för Vetlandafariséismen!

10 kommentarer:

  1. "Där man bränner böcker, bränner man till slut även människor", som Heine skrev. Även om pastorerna med de här åsikterna inte är många nog att bränna meningsmotståndare, är de som håller med honom sannolikt många, många, många, med tanke på det kulturhat och teologhat som finns bland biblicister.

    SvaraRadera
  2. REX, Så man får inte bränna sina egna böcker, om man nu skulle ha köpt en bok av Gardell? Hade Paulus en rädd, otrygg, sjuk och förvrängd tro för att han brände ogudaktiga böcker?

    Ankjakt, brände Paulus och kompani även människor?

    SvaraRadera
  3. Tony,

    tack för din något märkliga fråga. Du frågar om man får bränna sina egna ägodelar. Ja visst får man det. Och?

    Sedan frågar du om någon annan som bränt böcker. Svaret hittar du i mitt inlägg. Är man trygg i sin tro - är den byggd på Kristus och inte ytligt bjäfs såsom socila gemenskap i församlingen, frikyrkopastorns söndagliga predikan - behöver man inte bränna böcker. Då kan de lugnt få stå kvar i bokhyllan och man kam sitta i sin fåtölj och tänka: "jaha, Gardell tror på det viset, där ser man."

    Går man ut offentligt och vill att böcker ska brännas, är det som att blotta sitt vårtiga, otvättade underliv utan att fatta det. Man gör bort sig och visar att man inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

    Jag hoppas att du fått svar på dina märkliga frågor och att även du en dag må finna en god och trygg tro.

    SvaraRadera
  4. Det var inga märkliga frågor alls, de är helt relevanta. Det har att göra med vad du skrev. Även vad ankjakt skrev.

    Jag menade att du gjorde bort dig själv när du indirekt sa att Paulus och kompani hade en rädd, otrygg, sjuk och förvrängd tro för att han och andra kristna brände ogudaktiga böcker. Hans och deras tro kan knappast sägas vara det du skriver.

    Jag har inte sett eller hört Holger säga att man skall tvinga folk, icketroende, att bränna deras böcker. Det är en slutsats du har dragit ur tomma intet när du menar att det är åsiktsförtryck, diktatur och ofrihet att tycka, att kristna borde bränna Gardells böcker. Det är alltså egna böcker han tyckte man skulle bränna, inte andras. Du jämför säkert med national socialisternas bokbål, som är något helt annat. Där var det åsiktsförtryck, diktatur och ofrihet när folk tvingades att göra detta. Det är inte verkligen inte demokratiskt.

    Förresten har jag har en mycket stark tro, varför skulle jag inte ha det?

    SvaraRadera
  5. Tony,
    Jodå, dina frågor – visst var de märkliga! – svaren fanns ju i min text!

    Jag har inte gjort bort mig alls. Om du inte klarar av att ge kritik mot sådant som Paulus gjorde, hur ska du överhuvudtaget kunna ha en tro som bygger på hans ord. Idag betraktas bokbålet som synonymt med det onda, som ett tecken på Satans verksamhet (vilket ju också bekräftas genom att det är de nu aktuella pastorerna som talat offentligt – låt gå att den ene aldrig krävt bokbål och att den andre fegat ur och omvänt sig under bilan – dessa som gjort sig kända för en sataniskt inspirerad kristendom: den biblicistiska, som bär fariséismens alla kännetecken och leder bort från Gud även om korstes fana går före i detta borttåg).

    ”Jag har inte sett eller hört Holger säga att man skall tvinga folk, icketroende, att bränna deras böcker.”

    Bokbålet förespråkades. Idiotin var ett faktum, uppmaning eller ej.

    ”Det är alltså egna böcker han tyckte man skulle bränna, inte andras.”

    Det är ju GARDELL som har skrivit böckerna. Man vill bränna andras åsikter! Jag äcklas av det du ger uttryck för, men jag argumenterar, jag bränner inte dina kommentarer!

    Så du har en stark tro? Men det var inte styrka jag diskuterade, utan det sjuka, det rädda, det förvrängda. Din tro och dess eventuella styrka eller sjukdom intresserar mig överhuvudtaget inte.

    SvaraRadera
  6. Svaren fanns inte i ditt inlägg, jag tror du inte visste att Paulus brände böcker överhuvudtaget. Du skriver inget om Paulus. Du skriver hur svag och förskräcklig tro andra har, så att man skall tro att du har en extraordinär tro själv.

    Stark tro är för mig en tro som inte är rädd, sjuk eller förvrängd. Du menade att jag inte hade en god och trygg tro. Hur du nu lyckades räkna ut det vet jag inte? Alltså intresserade min tro dig och samtidigt trodde du att du visste hur min tro är.

    Så Gardell äger böckerna som folk har köpt. Det var det märkligaste jag hört på länge. Förresten har jag aldrig sagt att jag tycker man skall bränna Gardells böcker. Du har dragit en till fantasifull slutsats. Det är däremot ett väldigt otryggt sätt!

    Du säger att bokbål är idioti, alltså att Paulus och kompani även var idioter. Jag tycker däremot att med våld tvinga folk att bränna böcker på bokbål är idioti, vilket är en helt annan sak. Det är synonymt med det onda.

    Så Holger har en "sataniskt inspirerad kristendom"? Kan du specifiera dig lite mer på denna punkt? Det känns lite som bibliskt är synonymt med sataniskt för dig. Rätta mig om jag har fel.

    Du har gjort bort dig på en hel del punkter nu. Sen att du är så fruktansvärt aggresiv i ditt skrivande visar vem som har en tro som bygger på rädsla.

    SvaraRadera
  7. Tony skrev: "REX, Så man får inte bränna sina egna böcker, om man nu skulle ha köpt en av Gardell?"

    Här tycker jag att du gör dig dummare än vad du (förmodligen) är. Uppmaningen att på torget i Vetlanda anordna bokbål på Gardells böcker, avslöjar att man anser att yttrandefriheten och religionsfriheten inte ska få gälla alla i Sverige - särskilt inte den som tror på annat sätt/har andra åsikter än man själv har. Den som tror/har andra åsikter än man själv ska inte ha rätten att ge ut böcker.

    Det är en antidemokratisk och våldsinspirerad retorik att uppmana till bokbål på allmän plats. Som väl är har demokratin, där yttrandefrihet och religionsfrihet ingår, ett starkt stöd bland Sveriges befolkning och det är orsaken till att så många reagerat med avsky och upprördhet på Holger Nilssons uppmaning att bränna böcker. I en demokrati ingår det att låta människor med olika åsikter komma till tals, och det innebär att man accepterar att även de som har åsikter som man själv ogillar har rätt att yttra sig - både i tal och i skrift. Det är det som är demokrati.

    SvaraRadera
  8. Tony,

    Du läser illa eller har svårt för att dra slutsatser. Sådant kan ursäktas.

    Några saker innan mitt ointresse för din person helt tar överhanden:
    Jag identifierar uttryck för dålig tro på olika sätt. Din tro intresserar mig inte som sagt (uppenbarligen är detkänsligt för dig att inte vara intressant, eftersom du vägrar ta om detta faktum) och min egen tro är även dem ointressant i sammanhanget. I många kristna sammanhang är det en bärande bjälke i hela trossystemet att man fördömer andras tro. Är det kanske därför du utgår från att jag är ute efter dig personligen...? S är nu inte fallet.

    Bokbål handlar inte om att bränna papper utan åsikter. Anonym här svarar dig väl; läs och lär.

    Anhanget i fråga påstår att homosexualitet är synd. Tydligare kan väl knappast Djävulen göra sin närvaro känd. Sedan följer lista på lista på lista.

    Biblisk? Vet du ens vad det är? Vet du att det kan betyda många saker?

    SvaraRadera
  9. Tidigare har jag mest tyckt att Holger Nilsson är en komisk figur med sin ständiga fixering vid domedagen och de yttersta tiderna, och sin orubbliga tro på att han är den som är mest lämpad av alla att tolka Uppenbarelseboken på det "rätta sättet".

    Martin Luther säger så här i sitt företal till Johannes Uppenbarelse:

    "Så länge en sådan profetia förblir oförklarad och inte får någon uttydning, är den en fördold, stum profetia. Den har ännu inte kommit till nytta och gett den frukt, som den skall ge kristenheten. Så har det hittills varit också med denna bok. Många har väl försökt, men utan att kunna säga något med säkerhet intill denna dag. Några har kokat ihop en mängd dumheter, som de hämtat ur egen fatabur."

    En av alla de, som kokat ihop en mängd dumheter ur egen fatabur, är just Holger Nilsson.

    Sådant behöver man ju inte bry sig så mycket om egentligen, tycker jag. Betydligt värre är det då med detta förslag om att låta arrangera offentliga bokbål. Det saknade helt underhållningsvärde utan blev enbart obehagligt.

    Fast i och för sig är det ju bra att Nilsson på så sätt bekänner färg. Nu vet vi var vi har honom. Han var inte bara en helt oskyldig lustigkurre, trots allt. Det är alltid bra när smutsen dras upp till ytan, så att alla kan se vad som hela tiden dolt sig där i de mest fundamentalistiska farvattnen.

    SvaraRadera
  10. Tony, du må förlåta mig, men jag såg inte dina kommentarer förrän nu.

    Du frågar om Paulus och hans anhang. Fakta är att "hans anhang" - kyrkan - brände människor i över tusen år, när dessa inte behagade vara renläriga och tänkte efter sitt eget huvud istället för att anpassa sig.

    SvaraRadera